divendres, 25 d’abril del 2008

T’ho quedaràs mirant?

No fa masses dies, vaig recordar unes paraules del president de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona el qual mostrava la seva preocupació per la poca cultura emprenedora de la societat catalana en contraposició al recent passat.
Així, tot recordant estudis i xerrades amb professors, he volgut fer palès el meu punt de vista.

La Catalunya que avui coneixem, ha sigut terra d'acollida, terra de pas i zona d’un intens comerç ja des dels remots Grecs, a Empúries. Tants anys d’aquest intens i constant corrent de fons ha fet que els catalans esdevinguin emprenedors, creatius, atrevits.
Aquest atreviment però, no ha vingut acompanyat d’abundants recursos naturals. Per tant, l’enginy ha esdevingut crucial per superar tots aquest elements que no feien res més que limitar o condicionar un cert dinamisme empresarial.

Així, la Catalunya emprenedora, la dinàmica, la prospera, la treballadora no ha vingut resultat del no res sinó que és gràcies a la seva gent, al seu caràcter, a la seva voluntat de voler i poder ser.
Aquesta voluntat, el treball, l’esforç, el sacrifici, la meritocràcia esdevé cabdal per entendre el perquè de la Catalunya pròspera de què em referia.

Tals actituds, aptituds - individuals i també col·lectives- amarares al llarg dels anys i canalitzades a través dels gremis, associacionisme han estat breument recollides en un llibre. Jo en diria una petita gran enciclopèdia per entendre el fet català empresarial -Els 100 emprenedors més rellevants de l' història recent catalana -. Autors amb noms i cognoms, que han fet possible que Catalunya esdevingui el què és, una de les principals àrees industrialitzades i dinàmiques d' Europa.

Per tot això hi més, cal que els joves, la gent del país, xopem, ens impregnem d’aquests valors, aptituds, actituds i entenguem que la riquesa econòmica de Catalunya és gràcies a persones com elles.

I és que no és baladí, només el 5% de la població catalana vol crear una empresa.

T'ho quedaràs mirant?

1 comentari:

Maria ha dit...

Moltes vegades no volem quedar-nos-ho mirant.
Vols ser emprenedor pero aleshores comencen a sorgir els problemes:
- La financiació del teu projecte. Els projectes sense una bona financiació que t'avali ja no són bons projectes.
- La situació economicopolíticosocial actual. No creus, que la situació que tenim acualment no ajuda a crear noves empreses?
- La innovació empresarial. Ja no es tracta de muntar qualsevol tipus d'empresa. L'emprenedor ha de ser capaç de cautivar, de crear una cosa no vista fins al moment. Per tant, la persona emprenedora ha de ser una persona amb idees. Crec que vivim en un mon en el que ens hem acostumat a fer el que ens manen i no deixem correr la creativitat. Les nostres idees en les han limitat. I sense idees no apareixen projectes innovadors i en conseqüència deixen d'haver-hi emprenedors!

Son tants els factors que entenc que molts acabem desistint....

Des de la meva minsa experiència en la gestió i organització d'esdeveniments per empreses et deixo la meva visió de l'article...

Maria