Sobre el present i el futur hi ha sempre quelcom el qual ens toca als ciutadans dir la nostra, i més, si atenem el que la cita d’ un dels grans pensadors de la història, Tucídides ens va deixar escrit per sempre «Un home que no s’interessi activament per la política no mereix ser considerat ciutadà plàcid i tranquil, sinó un autèntic inútil ».
Aquesta setmana vaig tenir, val a dir, la sort i el plaer de poder escoltar i veure l’entrevista que el programa Savis del 33 va fer al Josep Maria Ainaud de Lasarte. Durant la gairebé hora que dura el programa el Sr. Savi, perquè n’és molt, va dir, entre moltes interessants, que estudiar l’historia és molt important per comprendre el present i també fonamental per construir el futur.
Clar, qui no hi està d’acord? Estudiar el passat, la nostra història per entendre el present i construir el futur! Però si això sembla que coi, és una equació molt fàcil em direu, si? Tots d’acord. Caram!
Es veu però que no tots ho veuen tant fàcil això. Vegem-ne l’últim exemple.
L’European Cities Monitor situa a la capital catalana en el seu rànquing en el 4 lloc d’Europa com a ciutat més atractiva per instal·lar-hi un negoci. Això em direu que no és nou i que bé, es repeteix any rere any. I jo us diré; si, teniu raó.
Per tant, pas número u. La història ens diu que Barcelona fa molts anys que està entre el top 10 de les millors ciutats d’Europa per instal·lar-hi un negoci.
El pas número dos ens diu també que no ens movem i si de cas, baixem. Bé doncs, i què està passant em direu. La història ens diu que estàvem i atenció, estem, molt bé però, vet ací, que no anem ja tant bé. Els problemes; els mateixos de sempre: que si manca d’infraestructures – decisió política- , educació – decisió política-. ¿?
Curiós és el rànquing fet per una altra institució independent, aquest cas una londinenca: Barcelona no és entre les 19 ciutats europees més important com a centre de finances. Ens supera Déu i sa mare!
Sabeu quina és les poques ciutats que pujen i la que amb més força ho fa? Segurament molts ho heu encertat: La capital del reino.
El rànquig de que parlava primer diu voluntats. El segon: fets. Us sona els fets i no paraules? Doncs som-hi! La història torna a parlar amb dades. Quan ens posarem a construir futur?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada